Matthijs van BonzelOlanda este totuși cel mai important investitor direct în economia românească, poziție pe care o ocupă de mai mulți ani.

Într-un amplu material publicat de site-ul thediplomat.ro, dedicat relațiilor bilaterale Olanda – România, dar și relațiilor economice dintre cele două șări, ambasadorul Matthijs van Bonzel declară: „România a aderat la UE înainte de a fi gata. România a fost acceptat de către noi cu o listă de lucruri pe care trebuia să le facă, lucruri care încă nu a fost încă puse în aplicare. Cu toate acestea, au existat unele progrese. Când am ajuns aici (n.r. – la București), cele patru coduri juridice care permit funcționarea economiei de piață și cele care permit lupta împotriva infracționalității nu erau în vigoare: codul civil, codul de procedură civilă, codul penal și codul de procedură penală. Acum, acestea sunt în vigoare și trebuie să fie puse în aplicare pentru a adera la Spațiul Schengen. Mai mult decât atât, România trebuie să se concentreze pe lupta anti corupție„.

România are nevoie de un guvern curat

„România trebuie să se concentreze pe economie și justiție”, spune ambasadorul Olandez în articolul publicat de The Diplomat Bucharest, adăugând că „Olanda trebuie să încurajeze România pentru a continua să facă progrese”. Potrivit lui Matthijs van Bonzel , în cazul în care România va pune în aplicare toate promisiunile care au fost făcute în momentul aderării la UE, „piața locală va vedea o creștere economică mai mare, rata de absorbție a fondurilor europene va crește și infrastructura va fi dezvoltată. Astfel, țara va permite întreprinderilor private să investească mai mult în piața internă și mai mulți români vor rămână în țară.”

Referindu-se la adoptarea celor patru coduri – civil, de procedură civilă, penal și de procedură penală, van Bonzel mai adaugă: „Societatea are nevoie de aceste norme, are nevoie ca justiția să funcționeze și are nevoie de un guvern curat, necorupt. Acestea sunt obiective foarte clare, de care, de asemenea, au nevoie întreprinderilor private și cetățenii”.

Un lung război diplomatic legat de aderarea la Schingen

Olanda este statul care s-a opus cel mai adesea aderării României, dar şi Bulgariei, la Spaţiul Schengen, acuzând deficienţe în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. În plus, deşi Bucureştiul şi Bruxelles-ul au susţinut de nenumărate ori că nu există nicio legătură între Schengen şi raportul MCV (Mecanismul de Cooperare și Verificare) pe justiție, Haga a făcut această legătură în ultimii ani. Astfel, autorităţile olandeze au legat aderarea la Schengen a celor două ţări de rapoarte pozitive în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Atitudinea intransigentă a Olandei a creat mai mereu nemulţumiri la Bucureşti, indiferent de guvernări. „Startul” războiului declaraţiilor a fost dat de fosta ambasadoare a Olandei, Tanya Van Gool, la 24 februarie 2011. Într-un interviu acordat agenției Mediafax, Van Gool reproşa României că, în primii trei ani de după aderarea la UE, în 2007, nu s-a întâmplat nimic pentru realizarea progreselor necesare în justiţie, prevăzute de MCV, ci doar în ultimul an au început acţiuni în acest sens.

 

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

2 Responses to Ambasadorul Olandei: România nu era pregătită să adere la UE

  1. o romanca proasta care a muncit ca vaca 38 de ani spune:

    cine e Romania asta care trebuie sa se concentreze pe lupta anti coruptie? e vreo wonder woman corcita cu super man? ce mod de rahat de exprimare! Romania trebuie! bai, nene, cam vreo 15 milioane de romani i-ar trimite la moarte pe cei care tin coruptia in priza in Romania! nasol e ca tocmai aia care deservesc coruptia sunt guvernantii Romaniei! de pa presedinte la primar, trecand prin senat, guvern, politie, jamdarmerie si ce institutii mai are statul numit Romania, care stat e un termen, nu o fiinta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top