61722184Partidul Popular (centru-dreapta), al premierului Mariano Rajoy, se clasează pe primul loc în scrutinul legislativ din Spania, cu 26,8%, fiind urmat de formaţiunea antiausteritate Podemos (stânga), cu 21,7%, şi de Partidul Socialist, cu 20,5%, potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne.

Potrivit unui sondaj comandat de Radio-Televiziunea Spaniolă (RTVE), Partidul Popular va obţine 26,8% din voturi, formaţiunea anticapitalistă Podemos 21,7%, iar Partidul Socialist (PSOE, stânga) 20,5%. Formaţiunea liberală Cetăţeni (centru-dreapta) este creditată cu 15,2%.

Conform unui alt sondaj, difuzat de Atresmedia, Partidul Popular va obţine 28% din voturi, Partidul Socialist 21%, Podemos 20%, iar formaţiunea Cetăţeni 14%.

Prezenţa la urne era, potrivit datelor prezentate la ora 18.00 (19.00, ora României), de 58,3%, aproape de nivelul înregistrat în anul 2011 la aceeaşi oră.

Peste 36 de milioane de alegători au fost chemaţi la urne în scrutinul parlamentar considerat crucial pentru viitorul Spaniei, potrivit Mediafax.

Este prima dată după mulţi ani când Parlamentul spaniol nu va mai avea un sistem bipartit – dominat de Partidul Popular (centru-dreapta) şi Partidul Socialist (stânga). De data aceasta, echilibrul de putere va putea fi influenţat de formaţiunea anticapitalistă şi antiausteritate Podemos (stânga), condusă de Pablo Iglesias, şi de mişcarea liberală Cetăţeni.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top