saftoiu

Adriana Săftoiu și-a lansat duminică volumul „Cronică de Cotroceni”, la Bookfest, carte ce a devenit rapid un bestseller. “Să știți că a fost foarte greu să mă decid să public această carte. Nu e o carte care a început ieri, sau alaltăieri sau acum un an. E o carte care a început exact acum șapte ani de zile. Nu-i o carte de memorii, în sensul clasic al cuvântului memorii. E mai degrabă o mărturisire”, a spus Săftoiu.  “Cea mai mare greșeală pe care putem s-o facem e să ne îndrăgostim de politicieni, de instituțiile de stat, să le dăm un cec în alb și să nu păstrăm spiritul critic asupra lor. Dacă ne lipsește ceva atunci sigur ne lipsește acest lucru în relațiile cu politicul și, mai ales, la începutul unui lider, care se formează și care are nevoie de această critică. Sigur, acum suntem îndrăgostiți de niște instituții, din nou ni se pare foarte în regulă. Nu ne mai uităm dacă sunt abuzuri și excese și peste câțiva ani o să ne dăm seama că din nou nu e bine”, a subliniat Săftoiu. Nu toată lumea a fost fericită însă de apariția acestui volum. Cei mai vehemenți critici au fost Traian Băsescu și Elena Udrea, cei doi fiind de altfel personaje principale ale volumului. Un alt personaj al cărții, fostul europarlamentar Corneliu Vadim Tudor, a publicat în ziarul pe care îl patronează, “Tricolorul”, un text despre Săftoiu și opera sa, scris în stilul care l-a consacrat.

Corneliu VADIM TUDOR

A trebuit să apară cartea Adrianei Săftoiu pentru a afla nişte dedesubturi (desuuri) ale Regimului Băsescu. Titlul „Cronică de Cotroceni” e o parafrază la capodopera lui Petru Dumitriu, „Cronică de familie”. Mărturisesc că n-am citit amintirile acestei fete. Mai am puţin la Balzac şi, după ce termin, am să mă ocup şi de Pufuleţ. Dar, din ceea ce am văzut prin presă reiese că fosta amantă a lui Traian Băsescu şi-a muiat stiloul în cucută. Să te ferească Dumnezeu de dragostea metamorfozată în ură! De răzbunarea ibovnicelor părăsite. Uite, de pildă, eu: după ce am violat-o (psihic) pe Ancuţa Cîrcu, asta s-a răzbunat şi s-a dus, din nou, pe cărarea bătătorită a prostituţiei din Spania! Şi dacă îşi va vedea visul cu ochii, să ajungă consilier local în Tenerife, m-a luat gaia, nu mă mai spală toate Apele Române, ajunse pe mîna străinilor. Acordîndu-şi o importanţă mai mare decît a avut vreodată, Coana Safta bravează că ea l-a împiedicat pe Quasimodo să numească nişte militari în funcţiile de directori la SRI şi SIE. Vezi, Doamne, ea ştia mai bine ca el că ne-am angajat să demilitarizăm Serviciile Secrete. Parcă vedem, cu ochii minţii, scena: Poppeye Marinarul a pufăit din lulea, s-a izbit cu palma peste frunte şi a strigat „Ahoe! Mii de tunete şi fulgere!”. Şi l-a uns director la SIE pe Elwis. Americanii – în fond, nişte copii mari – au crezut că e vorba de Elwis Presley, care s-o fi retras pe meleaguri carpato-dunărene şi cîntă, sub acoperire, la „Cireşica” şi la „Golden Blitz”. Aşa că au fost de acord. Numai că acesta era alt Elwis – bărbatul Adrianei Săftoiu. Eu, unul, îi ştiu pe amîndoi Săftoii, încă de acum vreo 15-20 de ani, cînd umblau cu reportofoanele să-mi ia interviuri, la vechiul sediu al PRM, de pe Str. Georges Clemenceau. Puradelul fălcos Elwis n-avea nici o pregătire pentru funcţia de şef suprem al spionilor. Orice militar – în primul rînd Silviu Predoiu – ar fi fost mai bun ca el în funcţia de director SIE. Şi mai puţin guraliv, în orice caz. Generalul Predoiu n-ar fi debitat, niciodată, că SIE lucrează şi pe teritoriul ţării, încălcîndu-şi propria lege de funcţionare. Dar soţul soţiei sale a vorbit ce nu trebuia. Şi a fost obligat să-şi ia tălpăşiţa. Prostia se plăteşte. În aceeaşi carte a Adrianei Săftoiu e reprodus un dialog care mă priveşte direct. Traian Băsescu a întrebat: „L-aţi găsit pe Vadim?”. (Cred că avea aceeaşi voce, ca atunci cînd a zis: „Antena 3 e aici?”). Nu ştiu cine şi de ce ar fi trebuit să mă găsească. Eu n-am făcut combinaţii niciodată – cu atît mai puţin cu un individ ca Băsescu. Bănuiesc că scena a avut loc în 2005 – fiindcă în 2006 am măturat Parlamentul cu Pazvante Chiorul.

 

Citește și:

Copii români din Ungaria, învățați că România e țara țiganilor boschetari!

Manuale sataniste vor fi distribuite gratuit în școli!

Cine sare ca baba la uluci? Mona Muscă! „Traian, cu oricine, dar nu cu Vadim!”. Bîzîitorul personaj se dădea mare, ca de obicei: ea vorbea la pertu şi cu Băsescu, şi cu mine. I se urcaseră la cap sondajele scoase din burtă de S.O. Vântu, care o umfla cu pompa, de parcă ar fi fost Margaret Thatcher şi Indira Gandhi la un loc. Dar de ce atîta înverşunare împotriva mea? Ce-i făcusem eu? Abia dacă am cunoscut-o, în treacăt, în Parlament. Nu mi-a plăcut niciodată paparuda asta, care se dădea cultă şi femeie fatală, deşi îi cădeau dinţii în poală. Ştiam de faptul că a fost securistă încă înainte de a o da în gît Băsescu. Ştiam şi de regimentele de bărbaţi care i-au tras la poartă, pînă ce-au lăsat-o chintă spartă. De-aia am şi comis jocul de cuvinte: „Doamna Muscă e rea de Monă”. Probabil că voi face rost de broşura Săftoaicei, ca să aflu ce anume a provocat acest dialog. Cu oricine, dar nu cu mine? Cu oricine, poate şi cu cei care, între timp, au umplut puşcăriile? Cu oricine, poate şi cu cei care, între timp, i-au băgat lui Băsescu cuţitul pe la spate? Dincolo de toate astea, se cuvine să remarc rolul nefast pe care l-au avut, în politica României – cel puţin de 25 de ani – unele femei. Amintiţi-vă de Zoe Petre, de Rodica Stănoiu, de Alina Mungiu-Pippidi, de Monica Macovei. De ce n-or fi stat astea la cratiţă? Răspunsul e acesta: nici cratiţa nu le suportă.

Citește și:

Analiză “Deutsche Welle”: “Ponta a fost sau n-a fost agent acoperit?”

Depardieu, la Cannes: “Îl iubesc pe Putin. Îmi place să merg în URSS!”

Orbán, show la Strasbourg: “Doar n-a făcut Dumnezeu regulile UE!”

“Europa Liberă”: “Ponta, o gravă problemă de securitate naţională”

Analist din Kiev: “De ce va lupta România cu rușii. Începe războiul!”

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

2 Responses to Săftoiu, atacată de un alt personaj din carte: „Coana Safta Pufuleț”

  1. di spune:

    Daca menajera a intrat in gura lui Vadim e terminata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top