20160804PHT38601_original

Deputații europeni reprezintă vocea a peste 500 de milioane de europeni. Dar cum lucrează aceștia și cum se organizează în cadrul Parlamentului European?

Instituția care are trei sedii, la Strasbourg, Bruxelles și Luxemburg, este singurul organ al Uniunii Europene ales în mod direct și una dintre cele mai mari adunări democratice din lume. Cei 751 de membri ai săi sunt aleși o dată la fiecare 5 ani de către alegătorii celor 28 de state ale Uniunii.

Grupurile politice

Eurodeputații sunt organizați în grupuri politice transnaționale, fiecare format din membri din diferite țări, dar cu convingeri politice similare. În prezent, în Parlamentul European există opt grupuri politice. Grupurile au o importanță majoră în activitatea Parlamentului. Ele sunt actorii-cheie în construirea majorităților de vot cu privire la legislație, bugete și alte probleme. Ele stabilesc agenda parlamentară și joacă un rol decisiv în alegerea președintelui Parlamentului și a altor persoane cu funcții de conducere.

Comisiile

La Parlament există 20 de comisii, două subcomisii (pentru drepturile omului și securitate și apărare) și două comisii de anchetă (pentru măsurarea emisiilor de la autovehicule și Panama Papers). Comisiile de anchetă sunt temporare și lucrează cu probleme specifice, având un mandat limitat în timp.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top