Mecanismul de Cooperare şi Verificare, impus României şi Bulgariei, monitorizează progresele înregistrate de cele două state membre în cadrul unor reforme judiciare şi în lupta împotriva corupţiei.

Potrivit acestor rapoarte, prezentate anual de Comisia Europeană, România a înregistrat în ultimii ani rezultate mai bune decât Bulgaria. Ultimul raport, prezentat la 25 ianuarie, relevă că documentele privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare elaborate în 2014, 2015 și 2016 au evidențiat o tendință pozitivă și un bilanț care indicau progrese importante și sporirea caracterului ireversibil al reformei, tendință confirmată în raportul din 2017, când se înregistrează în continuare un bilanț solid al instituțiilor judiciare și un impuls puternic imprimat de guvernele succesive pentru a consolida măsurile de prevenire a corupției. O analiză retrospectivă a celor 10 ani de la instituirea Mecanismului arată că, în pofida unor perioade în care reformele și-au încetinit ritmul și au fost puse sub semnul întrebării, România a înregistrat progrese majore în direcția îndeplinirii obiectivelor de referință. De asemenea, Comisia Europeană consideră că nu ar trebui să se stabilească o legătură între Mecanismul de Cooperare şi Verificare și alte domenii ale dreptului comunitar. „În cei 10 ani care au trecut de când România este membră a Uniunii Europene și a întreprins reformele din cadrul MCV, aceasta a făcut progrese majore. Tendința pozitivă constatată în ultimii trei ani de a lupta împotriva corupției și de a apăra independența sistemului judiciar a continuat și în ultimul an. Dinamica creată până în prezent permite reorientarea eforturilor către principalele măsuri care mai trebuie luate pentru îndeplinirea obiectivelor MCV și, în consecință, pentru încheierea acestui proces important în timpul mandatului actualei Comisii, în conformitate cu obiectivul stabilit de președintele Juncker. Viteza acestui proces depinde de rapiditatea cu care autoritățile române pot întreprinde, într-un mod ireversibil, măsurile rămase, astfel încât să nu pună sub semnul întrebării progresele înregistrate până în prezent. Sper că în 2017 vom vedea celeritatea, determinarea și garanțiile interne necesare pentru a duce la bun sfârșit reformele necesare și pentru a asigura ireversibilitatea rezultatelor“, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans (foto). Comisia Europeană atenţionează România asupra ordonanţelor privind graţierea şi modificare legislaţiei penale. Oficialii europeni au avertizat că aceste demersuri nu fac decât să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracţiunii de corupţie sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenţei sau eficacităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. „Orice versiuni finale adoptate ale celor două proiecte de ordonanţe de urgenţă prezentate spre consultare de către Guvern la 18 ianuarie 2017 ar trebui privite din acest punct de vedere“, afirmă oficialii Comisiei, insistând că legislaţia anticorupţie trebuie să se aplice tuturor în mod egal şi la toate nivelurile.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top