Razboiul din Ucraina

Românii din regiunea Cernăuţi nu vor să lupte în conflictul din estul Ucrainei, acolo unde se duc bătălii grele cu separatiștii proruși. În 20 ianuarie 2015 a început cel de-al patrulea val de mobilizare de la izbucnirea conflictelor. Ministerul Apărării din Ucraina a trimis 62.000 de ordine de mobilizare, iar cei care refuză înrolarea riscă să-și petreacă între trei și cinci ani din viață într-o închisoare. Conform legislaţiei în vigoare, pot fi mobilizaţi bărbaţii între 25 şi 60 de ani, dar şi femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 50 de ani. Potrivit ziarului “Libertatea Cuvântului” din Cernăuți, în regiune au fost intentate 22 de dosare penale împotriva etnicilor români care au refuzat mobilizarea.

„În conformitate cu articolul 338 al Codului Penal «Refuzul de la mobilizare», în regiunea noastră au fost iniţiate 22 de proceduri penale. În instanţa de judecată au fost direcţionate 10 dosare, restul se află în stadiu de anchetă preliminară. Unii dintre suspecţi sunt daţi în urmărire generală. Articolul 338 presupune pedepse cu închisoarea între trei şi cinci ani”, a menţionat Oleksandr Ivaniuk, primul adjunct al procurorului regiunii, într-o conferință care a avut loc la comisariatul militar din Cernăuți.

masacru ucraina

Pentru a evita să lupte în conflictul din estul țării, cetățenii din regiunea Cernăuți se refugiază în România, conform site-ului bne.eu, care citează o postare de pe Facebook din 27 ianuarie a lui Iurii Biriukov, consilier prezidenţial. „În ultimele 30 de zile, la frontiera de stat din regiunea Cernăuți, au traversat 17% din numărul total al cetățenilor supuși militar. Din surse neoficiale, cunoaștem că hostelurile și motelurile din zona de frontieră a României, sunt pline de persoane care se sustrag mobilizării”, scria Biriukov pe contul său de Facebook.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

4 Responses to 22 de români, anchetați penal pentru că au refuzat să lupte în estul Ucrainei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top